Nackdelar med tygblöjor

En modern engångsblöja är betydligt bättre än en tygblöja i bomull eller mikrofiber på att absorbera kiss. En bäbis som kissat i tygblöjan kommer ganska snabbt att bli irriterad, och det är också större risk att de kissar genom blöjan. Detta kan till viss del förebyggas genom att lägga ett extra inlägg i blöjan, men helt kissäker kommer tygblöjan inte att bli.

Även om det hänt fler gånger att lilla I kissat genom tygblöjan tror jag faktiskt att hon bajsat igenom engångsblöjor fler gånger.

En nackdel som är en fördel

Men nackdelen kan också vara en fördel. Dagens blöjor, med superabsorbenter, är så effektiva att många barn inte vill sluta använda blöja. Övergången till kalsonger och trosor sker senare idag än på 70-talet. Det innebär inte bara att man som förälder är sysselsatt med blöjbyten under längre tid, utan också att risken för urinvägsinfektion ökar hos barnen. Barn som kissar i blöja tömmer nämligen sällan blåsan helt och hållet.

De blöjor som idag är tänkta för stora barn är därför sämre än de som görs för nyfödda, helt enkelt för att göra övergången lättare. Om du tycker att det känns onödigt har du hittat ännu ett argument för tygblöjor.